Gyakran feltett kérdések

1. Csak a Dunaferrtől leépített munkavállalók vehetik igénybe az alapítvány támogatási szolgáltatásait?

Az alapítvány szolgáltatásait  nyújtja a Dunaferrtől leépítésre kerülő munkavállalóknak, szerződött  munkaerő-piaci program keretében a térségben élő álláskeresőknek, illetve olyan munkahelyük elvesztésében érintett munkavállalóknak, akik részére a munkáltató megrendeli a programokat.

2. Dunaferrtől leépített munkavállaló vagyok. Mikor érdemes a végkielégítés helyett az alapítványi támogatást választanom?

Önnek jár a  végkielégítés, illetve a lehetőség, hogy bekerüljön az alapítvány támogatási rendszerébe. Az alapítványi támogatás keretében, 1 éves munkaszerződést köt Önnel a DUNAFERR Munkaerőkölcsönző Nonprofit Kft. Tehát a munkaviszonya folyamatos marad, nem kerül álláskereső státuszba. Az alapítványi támogatás célja, hogy Ön rendelkezzen egy karriertervvel, megtanulja, hogyan tud eligazodni a munkaerő-piacon,  és mielőbb el tudjon helyezkedni. Ezért érdemes az  1 éves időtartamot  keretidőnek tekinteni. Ha Ön bizonytalan, hogy merre induljon,hogyan fogjon hozzá az álláskereséshez, ha felmerülnek életvezetési problémák, vagy  a munkaerő-piacon eladható tudás, szakmai végzettség megszerzésére van szüksége, mérlegelje az alapítványba lépést. Kérjük tanulmányozza át alaposan az Általános tájékoztatót, melyben  részletesen olvashat az alapítványi lehetőségekről illetve a kötelezettségekről.

3. Milyen támogatási formákat vehetek igénybe  alapítványi támogatottként?

Ha Ön az ISD DUNAFERR vállalatcsoporttól leépített alapítványi támogatott, az egyik legfontosabb, hogy Önnek munkaszerződése, és  rendszeres havi munkabére van.  Az alapítvány támogatási szolgáltatásai a képzés, újrakezdési, szociális, vállalkozóvá válási támogatás, egyéni és csoportos karrier tanácsadás, munkaerőközvetítés, munkaerőkölcsönzés. Az, hogy Ön melyik támogatási formát vesheti igénybe, az attól függ, hogy melyik segíti Önt  leginkább a  karriercéljai elérésében. Ennek meghatározása Önnel közösen, szakértői  tanácsadás (mentorálás) keretében kerül sor.

Az egyes támogatási formák tartalmáról részletesen olvashat az alapítványi szolgáltatások menüpont alatt.

4. Mennyi ideig kell az alapítványban tartózkodnom?

Ha Ön, az ISD DUNAFERR Vállalatcsoporttól leépítésre került alapítványi támogatott, akkor Önnel 1 éves munkaszerződést köt a DMG. Az 1 évet tekintse  keretidőnek, amelyben a cél, hogy Ön, mielőbb kikerüljön  a támogatásból és elhelyezkedjen a munkaerőpiacon. Közös munkánk eredményességét az Ön mielőbbi munkába állása jelenti.

Ha Ön egy munkaerő-piaci program,  pl: az EU által támogatott foglalkoztatási projekt keretében  kapcsolódik az alapítványhoz, akkor Önnel támogatási szerződés köttetik egy meghatározott időtartamra.  Ez  időtartam alatt, általában  1-2 év, Ön köteles a szerződésben rögzített kötelezettségeinek megfelelni.

5. A támogatási időszak alatt felajánlásra kerülhetnek munkakörök a DM Kft. által, illetve külső munkáltatónál is. Azt olvastam az általános tájékoztatóban, hogy a  felajánlott állásokat el kell fogadni. Mit jelent ez?

Az állásfeltárás az egyik legfontosabb tevékenység az alapítvány munkájában. Állást keres önmaga számára  a támogatott (használva a munkaerő-piaci képzésben tanultakat), és kapcsolati rendszerét használva, az alapítvány is.  Felajánlható álláshelynek számít az a munkakör amelyre a támogatott egészségügyileg alkalmas, ahol a várható kereset az álláskeresési járadék összegét, illetőleg – amennyiben az álláskeresési járadék összege a kötelező legkisebb munkabérnél alacsonyabb – a kötelező legkisebb munkabér összegét eléri, a munkahely és a lakóhely közötti naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi támogatott esetében a két órát nem haladja meg, s ha a támogatott foglalkoztatása munkaviszonyban történik. A felajánlott állások visszautasítása az alapítványi támogatás megszüntetését vonja maga után.

6.  Alapítványi támogatottként bármit tanulhatok? Ki fizeti a képzési költségeket?

Az alapítvány olyan képzést támogat, amely javítja az elhelyezkedési esélyeket és az egyéni karriertervben megfogalmazásra kerül.  A képzések lehetnek már meglévő szakmai tudáshoz, tapasztalathoz illeszkedő, de akár teljesen új szakmai irányt követő képzések is. Mód van szakmai, általános, informatikai és nyelvi képzések támogatására. Általános szabály, hogy a képzések költéségének 10%-a az önerő, melyet a képzésre jelentkezőnek kell bevállalnia. Részletes információkat a képzései szabályzatban olvashat. Fontos tudni, hogy képzésben való részvétel nem mentesít a munkavégzés alól.

7.  Mikor igényelhetem az újrakezdési támogatást?

Az alapítványi támogatottság első30 napjában nem igényelhető, a 31. naptól a 60. napig 4 havi, 61. naptól a 180. napig napi időszakonként folyamatosan csökken az igényelhető összeg, 4 havi szintről 0 Ft-ig.

december 2017